De grootste valkuilen bij een videoproductie

Natuurlijk hoop je bij het produceren van een video op een vlot en soepel proces, gevolgd door een fantastische video die veel bekeken wordt. Dat lukt bijna altijd. Maar een enkele keer moeten alle zeilen bijgezet worden om toch een succesvol resultaat te halen. Na een paar jaar video’s produceren heb ik een lijst van de meest voorkomende valkuilen tijdens een videoproductie. Ik deel ze graag omdat het nuttige tips kunnen zijn.

Teksten niet voorbereiden

Voor een video opnamen worden vaak de teksten, vragen en antwoorden vooraf bedacht. Het komt voor dat de personen die ik film deze teksten niet hebben voorbereid of uit hun hoofd hebben geleerd. Men gaat er van uit dat het tijdens de opname wel goed gaat komen. Maar dat is moeilijker dan gedacht.

Geconfronteerd met lampen, een draaiende camera en collega’s die meekijken loopt de spanning op. Wie zijn teksten niet heeft geleerd, of de interview vragen niet heeft voorbereid gaat het nu lastig krijgen. Dat betekent: veel takes overnieuw, veel ‘uhh’ en ‘ehhh’, spiekbriefjes naast de camera, een shoot die uitloopt, concentratie die langzaam verdampt en tijdnood. Het resultaat: een performance die maar matigjes is.

Bereid je goed voor op een interview of een praatje. Leer teksten uit het hoofd en oefen antwoorden hardop.

Teveel tekst

“De video moet 2 minuten worden en we hebben een tekst van 800 woorden.” Dat werkt niet. Als je tekst voorbereidt, volg dan als richtlijn: 100 woorden levert 1 minuut video op. Hou het kort en beknopt.

Schrijf je tekst uit en erg belangrijk: spreek hem een aantal keren hardop uit. Dan krijg je meteen gevoel of de tekst lekker loopt. Gebruik een horloge of stopwatch om te controleren hoe veel seconden de tekst duurt.

Te lang antwoord

Lange antwoorden waar niet in te knippen valt zijn onbruikbaar voor film. Maak altijd mooie, compacte en korte antwoorden. Herhaal de vraag in je antwoord, gebruik zo min mogelijk bijzinnen, laat de details achterwege en blijf bij de hoofdboodschap. Een beknopt antwoord van 20 seconde heeft een grotere kans om de montage te overleven dan een verhaal van ruim 2 minuten.

Onze schrijver heeft de tekst gemaakt

Tekstschrijvers kunnen heel goed schrijven. Maar schrijven voor film is fundamenteel anders dan voor een brochure of een website.

Je gebruikt kortere zinnen, meer spreektaal, weinig details, minder bijzinnen, vaker tegenwoordige tijd en veel typische schrijftekst werkt niet.

Zorg dat je een tekstschrijver hebt die bekend en ervaren is met het medium televisie en ook weet hoe je dat tekstueel het beste kunt aanpakken. Of vraag je videoproducent om hulp, hij/zij heeft hier jaren ervaring mee.

Kunnen we geen autocue lenen?

Ja, dat kan. Maar voorlezen van een autocue moet je leren. Dat is een techniek waar cursussen voor bestaan. Ben je daarin niet geoefend dan zal iedere kijker er direct doorheen prikken. En dan weet je bijna zeker dat de manager of spreker slecht over zal komen op het scherm.

Ongeschikte ruimte

Videomakers hebben altijd een voorkeur voor GROTE ruimtes die STIL zijn en waar je eventueel daglicht kunt DIMMEN. Klant en videoproducer moeten goed samenwerken als het gaat om het selecteren van een geschikte ruimte om een video of interview op te nemen.

We lossen het op in de montage

“Je knipt en plakt er maar iets van” hoor ik vaak. En tot op zekere hoogte lukt dat wel. Echter in de montage kun je maar beperkt oplossen wat tijdens de shoot niet 100% was. Met software kun je geen top performance maken. Niet uitgesproken teksten of grammaticaal kromme zinnen kun je niet digitaal herschikken. Dus doe het tijdens de opname meteen goed, dan is het eindresultaat ook beter.

Voorbereiden

Een ingewikkelde shoot moet je voorbereiden. Script, shotlist, juiste apparatuur en alle betrokken personen moeten weten wat ze doen. Ter plekke improviseren is heel dynamisch en levert zeker leuke shots op, maar het eindresultaat daarvan is vaak te rommelig en onsamenhangend. En het werkt niet efficiënt.

Ik zie het pas als ik het voor me zie

Soms gebeurd het dat een opdrachtgever pas een idee krijgt bij een video als het product af is. Als men het resultaat ziet gaat de video leven en dan pas komen de belangrijke vragen, opmerkingen of verbeterwensen. Dat is prima en ook begrijpelijk.

Maar het is heel belangrijk om al in de voorbereidende fase een zo goed mogelijke voorstelling te maken van hoe het eindresultaat zal zijn. Dan kun je maximaal invloed op het resultaat krijgen. Want na afloop is het ingewikkeld en kostbaar om aanpassingen te doen.

Techniek en mensen

Techniek gaat kapot. Mensen worden ziek. Altijd op een onhandig moment. Een opname kan om diverse redenen afgelast worden. Hou daar rekening mee. Het kan gebeuren.

Haastige spoed

Neem de tijd voor het maken van een video. Zowel in de voorbereiding als ook tijdens de opnames. Reserveer gewoon een dag voor een shoot dan kan de filmcrew in alle concentratie mooie opnames maken. En kan er voor interviews ook ruim de tijd worden genomen. Dat komt het eindresultaat ten goede.

Handycam

Camera’s zijn goedkoop en montagesoftware soms zelfs gratis. Daarom wordt er vaak gedacht ‘dat doen we zelf wel’. En het resultaat komt dan toch onvoldoende uit de verf.

Weersta het idee om zelf video te gaan maken. Bel een professional op. Dan krijg je een video op hoog niveau (zodat de techniek niet afleid van de inhoud van de video) en vaak voor een lager uurtarief dan de salesmanager die zelf aan het klussen is geslagen.

Video’s maken is tenslotte een vak waar veel ervaring belangrijk is om een goed eindproduct te maken.

Bezuinigen

Video maken is tegenwoordig goedkoop om te maken. Maar als het budget beperkt is moet er goed op de kosten worden gelet. Realiseer je dat bezuinigen op de productie gevolgen heeft voor het kwaliteitsniveau van de video. Het resultaat zal dan misschien anders zijn dan wat je er vooraf van had verwacht. Binnenkort een artikel met meer informatie over hoe je de kosten van een videoproductie in de hand kunt houden. Stay tuned.